lördag, januari 03, 2009

Böcker om Musik 12: 1001 Album du måste höra innan du dörSå hämtade jag den från Robins Tobakshörna på självaste julaftonen vid 14.30. Det är till Robins som våra paket kommer. Det var min egen julklapp med den spännande titeln 1001 Album du måste höra innan du dör.

Boken är en riktig genomgång av vår moderna musikhistoria & visst finns det en del jag aldrig hört talas om men det mesta är välbekant.

Det roliga är att bläddra i boken & se alla de underbart snygga bilderna & låta sig inspireras. Kanske plocka fram en gammal skiva & lyssna igen. men framförallt är det roligt att läsa de kunniga, välskriva (för det mesta) kommentarerna om skivorna. En hel bunt musikjournalister har skrivt (det svenska urvalet & de svenska texterna är gjorda utav Lennart Persson).

En överraskning är det relativt stora urvalet av hårdrocksskivor. Det brukar vara tunnsått med sådana i liknande genomgångar.

En besvikelse är också de välskrivna texterna som ibland gör ner den skiva de beskriver & lyfter fram en annan av samma artist. Kunde nog där gett plats för andra skivor kanske.

Dessutom är det för tätt med nya skivor från det sena 90-talet. De är svåra att få ordentligt perspektiv på redan nu.

Så som vanligt saknas en hel hög skivor som personligen är så viktiga... men så är det ju alltid.

Roligast är att jag fått ett rejält sug att göra något liknande på bloggen. Kanske 101 kristna skivor du måste höra innan du kommer till himmelen . Eller Lasse 101 rövarhistorier från musikhistorien som måste berättas innan öronen trillar av.

Vi ses...

// patric

Etiketter: