tisdag, mars 06, 2007

Dags att på allvar fira rockens födelse i Sverige


Nu börjar det bli hög tid eller snarare närmar vi oss den hyllningskör som tar och utbringar en inräkning till rocken i Sverige. I år är det 50 år sedan som vi får de första rockidolerna i Sverige. 1957 så skriver dåtidens ungdomstidningar om Chris Lennert och Rock -Ragge, Ragnar Nygren som är den förste store tonårsidolen med epitetet Sveriges rockkung under en kort period. Tronen tas över av Little Gerhard något år senare, men för mig och många många andra hade Rock-Ragge det rätta svänget och hans slängiga framtoning blev stilbildande. Det lär ha varit rena chocken på 1950-talet när Ragge drog iväg Gene Vincents Be Bop A Lula
Men var fick han tag på alla låtar? Detta var tiden långt innan nätet ens var fantasi? Gick Ragge till skivbutiken i Solna och beställde sina EP skivor eller ,vilket han förmodligen gjorde: rattade han in Radio Luxembourg . Hur gick det till om man inte enbart skulle köra i ettlåtspår av Elvis och Tommy Steele? Johnny Burnette var liksom Gene Vincent tuffare och råare i soundet. Tear It Up ifrån ROckRagges tredje EP från 1958 är än idag en rysare. Alla fyra spåren är oslagsbar svensk rock and roll från tiden när det begav sig. Och när den var som allra bäst! Men 1957 var det Be Bop A Lula som lär ha sålt enligt osäkra mått nånstans mellan 30 000 - 50000 exemplar. Inte dåligt av en debuterande coverartist.
Jag ska återkomma med fler Rock Ragge artiklar framöver. Och visst fanns det rock musik innan 1957 oftast framförd av svenskjazzelit...lite för polerat spelat och med god vilja kan man även räkna Owe Törnkvist.Ungdomskulturen speglad i tidningen Bildjournalen blev från att ha varit mest filmorienterad riktad mot musik och rock and roll.Och här utropades och lovades det kamp om rocktronen. Mest bekant var omröstningen där faktiskt Tommy Steele vann över Elvis Presley. Men tillbaka till den förste riktige rockkungen... Rock-Ragge som framträder än idag! Grattis till 50 års artist- och rockliv! "One two three clock four o clock rock"
Lasse Ol Rocker

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag ser redan fram emot fler historieskrivningar om Rock-Ragge, Thörnkvist, Gene Vincent, Elvis mfl...

// Patric

12:03 em  
Anonymous Anonym said...

Hej Patric
Ja nu ska skrivsmedjan in the name of rock and roll dras igång. Krångel med lösenord och ont om tid
kan det ju inte vara hur länge som helst.
Lasse

6:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home