tisdag, september 26, 2006

Jakten på den perfekta poplåten 1

Det här skulle kunna bli en långkörare.

För nog har det gjorts otaliga försök att komponera den perfekta popåten. Beatles och Beach Boys tävlades, Oasis och Blur likaså. This Perfect Day och Wannadies i Sverige. Exemplen på band som ansträngt sig i tävlan mot andra är många. Det har genom pophistorien verkat som om konkurrenssituationen har varit nyttig för skapandet av den perfekta poplåten.

Andra tävlar mot historien och sin barndoms hjältar. Andra tävlar mot tankar de har i sina egna huvuden.

Ett band som definitivt snuddade vid den perfekta poplåten vid några tillfällen var svenska Wannadies.
Ett av dessa tillfällen är "Might Be stars" ifrån albumet "Be a Girl" från 1995. Det är 3 minuter och 19 sekunder av pop-perfektion. Låten handlar om att bli stjärnor och aldrig bortglömda. Det brötar rätt rejält men uppå detta ligger den vackraste av melodier. Pär Wiksten sjunger som om detta gällde hans eget liv, vilket det antagligen gjorde. Be a Girl var skivan som breakade Wannadies i England och Might Be Stars blev en stor hit där tillsammans med andra låtar ifrån den här skivan som vi lär får anledning att återkomma till.

// Patric

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tycker My home town med Wannadies är en bättre poplåt. Tycker de va som bäst när de låg på listan 1989. Håller med dig i din hyllning till Ebba Forsberg. Ni har för övrigt en mycket intressant blogg och vill dessutom passa på att tipsa om Richard Swift, som ni säkert redan hört, men som jag tror skulle fall dig i smaken. Dessutom är ju sleepy jacksons senaste intressant.
/Markus

9:22 em  
Blogger Lassepatric said...

My Hometown & You and me Song är två riktigt bra Wannadies låtar det med.

Tack för fina ord...

// Patric

10:44 em  
Anonymous Anonym said...

Skulle jag idag plocka fram ett exempel på en perfekt poplåt skulle det bli "Jackie Wilson Said (I'm in Heaven When You Smile)" med Dexys Midnight Runners. Van Morrisons orginalversion är kanon den med, men Dexys energi och glädje gör att den överglänser orginalet.

Ytterligare en riktigt bra poplåt är "Kodachrome" med Paul Simon.

// joakim

11:17 fm  
Anonymous Anonym said...

hm.. brorsan, du börjör ju låta som en lokko-like =). Lloyd Coles "Forest Fire" är ju också en fantastisk låt som går att koppla till både Wannadies och Dexys. Men kankse inte riktigt en poplåt eftersom den tickar upp över fem minuter. Tycker det låter en hel del Lloyd Cole om Wannadies "Black Water". Dessutom är Camera Obscuras svar till mr Cole "Hey Lloyd, I´m ready to be heartborken" en helt ok poplåt. Rock on!
/Markus

9:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home