måndag, oktober 23, 2006

Mest bortglömda artister 8: Y&T


Vi ska inte glömma bort att hårdrocken var enormt stor under en period. Det fanns band med en enorm kvalitet bland de stora hårdrocksbanden. Men där fanns lika mycket skräp om man tänker efter som slog igenom bara för att de var hårdrock.

Men så fanns där bandet som så månmga gånger var nära det riktigt stora genombrottet men det ville sig aldrig. Kvaliteten i musiken fanns definitivt. Uthålligheten likaså, men oturen grinade dem i ansiktet vid en rad tillfällen. När vi en gång vid tidens slut skall sammanfatta hårdrocken skulle Y&T lika gärna kunnat räknas in bland de stora men det ville sig aldrig.

Bandet bildades redan 1973 och gav sig inte innan vi var en bit in på 90-talet. Med en blandning av KISS och klassisk Saxon hittar vi Y&T med Dave Menikettis klassiska röst och enorma driv i centrum.

Bandet glansperiod var åren 1982, 83 och 84 då de släppte tre urstarka album Black Tiger, Mean Streak och In Rock we Trust. Det är en skam att du aldrig hört talas om Y&T förut.

// Patric

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Y&T ja... snacka om att de var med på vart enda party-blandband i mitten av 80-talet...

Favoriterna "Forever", "Midnight In Tokyo", "25 Hours A Day", "Barroom Boogie" och löjligt vackra "I Belive In You" snurrar ju fortfarande runt bland de få hjärnceller som fortfarande är i funktion.

Som trummis måste jag ju även nämna Leonard Haze helt underskattade spel. Han näms inte i många "bästatrummisdiskussioner" man f*n va spelade bra när det begav sig. Även Dave Menikettis förmåga att både sjunga och spela solo samtidigt hör man inte mycket av nu för tiden...

Nä, fram med de gamla vinylen, upp med volymen och sen, kanske, kanske någonstans bakom allt knaster, kan man drömma sig tillbaka till en tid av spandexbrallor, permanentat hår och ett 6-pack med Falcon och sjunga med... "Midnight, Midnight In Tokyo..."

Mvh

Jörgen Ekener
fånigt nostalgisk just nu...

3:21 em  
Anonymous Anonym said...

Skönt med en till Y&T:are i denna sorglösa värld... // Patric

7:15 fm  
Anonymous Anonym said...

Oj vilkenmm nostalgitrip ni göro pojkar. Spandexbyxor. Alla tjejers skräck klädsel. Men medger att Midnightin Tokyo är en rasande god låt....bara det nu inte blir Spandex Ballet eller vad dom hette ...lasse nästan 80-tals musikalisk oskuld...Låt vinylen glöda!

8:22 em  
Blogger mats said...

Ja det är nästan skamligt vad lite cred dom har fått Y&T.De är det bästa livebandet jag har sett,och då har jag sett de flesta stora hårdrocksbanden äntra en scen.Och inget kan jämföra sig med Y&T.Jag var på dom för en vecka sedan i Sala.Lite tråkigt bara att Leonard har slutat igen.Tyvärr så tyckte jag att dom tappade lite live på detta, men det är ändå kanonbra.Ska inhandla den nya DVD:n nu och bara njuta.
Hoppas bara att "I believe in you" är med,den har varit magisk varje liveframträdande.Speciellt i slutet när dom bygger upp tempot ,snacka om ståpäls!!!! / Mats

8:45 em  

Skicka en kommentar

<< Home