lördag, februari 14, 2009

Popkommentar 55: Perssons Pack - Kärlek och dynamit


Som en fortsatt nedräkning inför det album som jag ser fram emot så mycket så vill jag ge den okunnige lite information om detta band som en tid betydde så mycket för svensk musik. Fråga Lars Winnerbäck, Moneybrother eller Annika Norlin så får ni höra.

1989 så släpptes det som är en av de fem bästa svenska debutskivor som någonsin släppts. "Kärlek & Dynamit". Det är en skiva som börjar som en ren explosion med "Sista kvällen i april" och "Hanna". Det här är ju låtar som slår allt annat. Den kanske allra största stunden är "Bröllopsdag" som på ett hälsinskt vemodigt sätt beskriver det som kunde ha blivit men aldrig blev. Överhuvudtaget så håller texterna allra högsta klass. Dessa tre låtar utgör fortfarande så här 20 år senare live-favoriterna.

Per Persson är en stor låtskrivare som för få upptäckt.

Att sedan Perssons Pack dessutom var ett av de farligaste banden som kunnat upplevas på små scener runt hela landet gör inte saken sämre. Det har sällan skådats ett tajtare band i detta land. Per Persson borde skriva lite nya låtar och samla sitt pack. De sex skivorna vi fick då; "Kärlek och Dynamit", "Kanoner och små, små saker", "Äkta hjärtan", "Svenska hjärtan", "Längre bortom bergen" och "Sekunder i Sverige" räcker inte. Det finns fortfarande ackord att slå ut och historier att berätta. En äkta orkester med en äkta låtskrivare. Snart får vi höra mer av detta.

// Patric

Etiketter: