tisdag, mars 24, 2009

101 kristna skivor du måste höra innan du kommer till himmelen 5: Stryper - The Yellow and Black Attack


"The hair is long and the screams are loud and clear.
The clothes are tight, earrings dangling from the ears.
No matter how we look, we'll always praise His name.
And, if you believe, you've got to do the same."
(Loud´n´Clear)

Den 21 juli 1984 var datumet som förändrade premisserna för att göra kristen rockmusik. Den så kallade kristna musiken skulle aldrig mer bli sig lik. Stryper förändrade för alltid spelreglerna. Det var datumet så det släpptes en sexspårs EP med namnet "The Yellow and Black Attack!" Enigma Records tryckte upp den i 20.000 exemplar då ingen anade möjligheterna för ett kristet rockband. Idag har Stryper sålt sammanlagt över 7 miljoner skivor över världen.

För som citatet ovan visar var Stryper tydliga med sin tro, mycket tydliga.

I en tid när Mötley Crue, Wasp och andra "farliga" band domierade scenerna så tog Stryper plats där uppe med dem. De delade scenerna med Bon Jovi & Ratt & var glasklara med sin kristna tro. Både på scenen där de delade ut biblar & i intervjuer i den samtida pressen.

Bröderna Sweet (Robert, trummor & Michael, Sång & gitarr) bildade tillsammans med Oz Fox (gitarr) & Tim Gaines (bas) den klassiska sättningen. Bandet såg coola ut.

Betydligt coolare än något annat kristet band vi sett maken till. De kunde utan tvekan konkurrera med alla de andra hårbanden i utseende & attityd. Alltid med gulsvartrandiga kläder som för att förstärka sitt namn Stryper (en variant av Striper som betyder randig på engelska). namnet kom ifrån King James version av Jesaja 53:5 "But he was wounded for our transgressions, he was bruised for our iniquities: the chastisement of our peace was upon him; and with his stripes we are healed."

Just det här bibelstället finns med på de flesta av Strypers skivomslag som synes på bilden ovan.

Bandets stora musikaliska kännetecken blev stämsången som var vacker. Myclket omtalad blev också Robert Sweets trumset som alltid stod med sidan åt publiken & han tog en framträdande plats på scenen.

I was born to rock and I'll give it all I've got
I'm sure these boys will say the same.
We're rockin for the rock, and I
know we'll never stop.
And we well never be ashamed.
We're here to rock for you an
rock is what we'll do
Until your body feels the sound.
So don't be afraid to shout cause
that's what it's all about.
We've got to spread it all around.
(Co´mon Rock)

Det här var killar som gillade att rocka. Det här var killar som inte skämdes för att de gillade att rocka fastän de var kristna. Långt ifrån alla uppskattade dock det. Många kristna var kritiska mot musiken de spelade som man menade användes för att sprida ett sämre budskap. Den kända teveevangelisten Jimmy Swaggart var en speciellt vass kritiker som bland annat kritiserade Strypers bibelspridande med att "kasta pärlor för svinen"

Stryper själva stod över allt detta & fortsatte oförtrutet att sjunga det glada budskapet.

"I've changed my ways from wrong to right.
The devil never pays, no, he robs just like a thief in the night
So many bands give the devil all the glory
It's hard to understand, we want to change the story

We want to rock one way, on and on.
You'll see the light some day
All say Jesus is the way."
(From wrong to right)

Nu är ju The Yellow and Black Attack inte en speciellt bra skiva. Det skall sägas. Den är rätt trist, dåligt ljud, intetsägande låtar men... den förändrade för alltid musikhistorien för alla de band som ville sjunga om Jesus på sitt sätt... så bara därför är detta en skiva du måste höra innan du kommer till himmelen.

De kreativa höjdpunkterna för Stryper kom senare, men mer om det sen.


Den 5 mars så dog Michael Sweets hustru Kyle Rae Sweet i cancer så vi kan väl denna dag rikta några extra böner för familjen.

// Patric

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Joakim said...

Snabbt jobbat! Eller du kanske inte ens hann se mitt mejl igår?

6:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home