lördag, februari 25, 2006

Omslag vi minns 1: Heartbreak Hotel


Vad betyder inte ett skivomslag? Många fann att det futtiga CD-omslaget bara var för lite...istället kan vi idag utveckla vårt audiovisuella universum och med DVD och nätet praktiskt taget få maximala upplevelser. Men det var inte alltid så. Här komemr mitt bidrag till skivomslag som satte fantasin i rörelse- I mitt fall blev det Elvis och EP . Det var liksom synonymt och akronymt ; E P Extended Playing -det utltimata formatet för de allra flesta artister. Det man inte kunde framföra på 4 låtar...Singelformatet var ingen Hit på 1950-talet. Dels för lite valuta för pengarna . Bara två låtar m e n det fanns inte heller några bilder av artisterna . EP (Elvis Presley) var något att hålla i handen innan det blev Long Playing - och då snackar vi 60-tal och en begynnande medierevolution där The Medium is the Message.
Idagarna har man återutgivit Elvis första riktigt stora megahit. Nysignad på RCA kliver han in och vibrerar fram "Since ma bbbabae left me I´ve found a new place to dwell....".
Omslaget är suveränt och det är den mytiske Elvis som träder fram. Eller snarare hans blickriktning , beslöjad ,uppfälld krage mot en vägg i en sober grön ton. Drömmen och det ouppnåliga att bli Gud för miljoner kanske...alldeles strax ska USA och världen explodera. Kanske det är en implosiv position? Hur mycket orkar den okrönte kungen bära. Underbart foto där man kan ana Elvis på väg att fullfölja sin dröm. Tyvärr ägde jag aldrig denna skiva men tittade många gånger med längtan på skivfodralen i butikerna för att finna ut: Var rockar han mest nån gång 1958/59. Musik var hårdvaluta! Bilderna med Elvis räckte...
//Lasse
ps förresten görs det alldeles för mycket LP. Det är sällan artister har sp bra material att det verkligen är värt de snusigt mycket stora stålar som de stora skivbolagen vill att vi ska betala . Framför EP-formatet. Mot långt onödigt material eller kortkort hitfabrik= singelns död? ds

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Lassepatric said...

Heja Lasse!

Det är så kul att gå in på bloggen & det hänt saker. Speciellt så här bra saker. Det här är en kategori som tillsammans med Mest bortglömda artister jag så önskar att jag hade kläckt. Men det är väl därför vi är två så att kvaliten på den här bloggen skall hållas. Vi skulle behöva hjälp av någon att länka det hela i olika kategorier som man kan klicka på exempelvis PÅopkommentar & så kommer alla de upp och så vidare. Mewn vem kan sånt?

2:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home