onsdag, april 02, 2008

Böcker om musik 12: En smart blondin

Dolly Parton är en fascinerande människa med ett fascinerande livsöde... om det råder det ingen tvekan.

Hon är en av countrymusikens absolut bästa röster. Det är bara att lyssna på hennes frasering & hennes underbara blandning av naivitet & livserfarenhet, helt otroligt. De tidiga 2000-tals skivorna kan starkt rekkomenderas. Little Sparrow frånm 2001 eller Halos & Horns från 2002. Eller hennes allra tidigaste skivor, givetvis.

Dolly Parton är en makalös låtskrivare. Hon har skrivit låtar som Coat of Many Colors, Jolene & I will always love you (som Whitney Houston ylade upp på världens alla topplistor).

Damen är dessutom ett affärssnille som övergår de flesta. De enda jag kommer att tänka på som ens kommer i närheten av Dolly affärsnäsa är väl Gene Simmons & Paul Stanley i KISS, men inte ens dem har en egen nöjespark uppkallade efter sig. Hennes Dollyland drar varje år massvis med besökare.


Men...boken i sig är ingenting att rekomendera. Författaren Stephen Miller skriver slarvigt. Har aldrig ens träffat Dolly Parton & citerar hennes syster, gamla ovänner & hennes egen biografi. Det känns slarvigt. Som ett hafsverk för att håva in pengar efter succén med boken om Johnny Cash. Det som trots allt gjorde att jag läste till slutet var just det faktum att inte ens den största klåpare klarar av att döda magin med Dolly Partons liv från fattigdomen där hemma i bergen i Tennessee till ett liv där hela världen har sin egen bild av den smarta blondinen.

// Patric