fredag, oktober 14, 2005

Böcker om musik 4: The Top 500 Heavy Metal Songs of All Time & The The Top 500 Heavy Metal Albums of All Time


Detta är mumma.

Julafton och födelsedag och bröllopsdag på samma gång.

För alla som någonsin tyckt att ett hårdrocksriff varit skönt att lyssna till kan jag bara rekomendera dig, att innan du läser vidare, gå ut på nätet och beställa dessa två böcker. Du kan få dem billigt ifrån en rad nätbokhandlare och det finns ingenting som får hindra dig. Absolut ingenting.

Martin Popoff är en journalist och skribent som skrivit en rad böcker om hård rock av olika slag. Han skriver på några av nätets absolut bästa hårdrockssajter hardradio.com; lollipop.com; chartattack.com och bravewords.com och medverkar i olika hårdrockstidningar.

Det Martin Popoff gjort är att han bett, genom hårdrockstidningar, radiostationer och sajter, tusentals hårdrocksfans att lista sina favoritlåtar respektive favoritalbum. Sedan har han räknat samman rösterna och listat detta i det som kom att bli de 500 mest populära sångerna respektive albumen. Till detta har han lagt till egna kommentarer om varje sång/album. Detta ger honom som skribent möjlighet att ta avstånd ifrån vissa (som han tycker) absurda val eller lyfta fram andra. Till de allra flesta låtarna och till alla albumval har han fått artisterna själva att kommentera. Detta är enormt genomarbetat och rysligt intressant läsning. Det märks att 500 sånger är först av dessa böcker. Dels är urvalet av röstande färre än på albumen och dels är texterna mer genomarbetade på albumlistan.

Sedan har han toppat allt detta med en rad smålistor där han sammanfattar mest populära artisten (flest låtar på listan), eller vilket år som är mest populärt (vilket år har flest album med på listan) och en lång rad liknande små listor. En intressant upptäckt som jag vill lyfta fram är Sveriges betydelse som hårdrocksland. Sverige är fyra på listan över vilket land som fått flest röster efter givna, USA, England och Tyskland.

Detta är strålande, varken mer eller mindre.

// Patric

Etiketter: