måndag, april 13, 2009

101 kristna skivor du måste höra innan du kommer till himmelen 9: Pelle Karlsson -Jag är skadad utav att ha vuxit upp i frikyrkan.

Det är kanske en viss överdrift för att göra den här texten mer intressant. Men sant är att min musiksmak definitivt är skadad utav att ha vuxit upp i en miljö där musik var trist, klinisk & för det mesta allmänt dålig.

De äldre i kyrkan höll för öronen om det fanns trummor eller elgittar där framme på estraden. Det spelade ingen roll om instrumenten användes, bara det faktum att de fanns där räckte för att få folk att hålla för öronen.

De äldre ungdomarna i kyrkan i sin tur lyssnade på Toto, Koinonia, Toto, Yes, Toto, Salt och så fanns det visst ett band som hette Toto. (Toto är för övrigt lika kristna som någonsin Iron Maiden men eftersom de lät extremt frikyrkliga så var det ingen som brydde sig om att skärskåda deras texter eller medlemmarnas privata liv). Jag avskydde Toto & Koinonia & alla deras kusiner & kloner.

Slickt... på ett sätt som blev otäckt.
Perfekt... på ett sätt som inte liknande livet det minsta.

Idag älskar jag artister som är lite skeva.

Jag tror att det beror på min uppväxt i en frikyrkomiljö som ofta var rädd för det skeva. Allt skulle vara perfekt & var det inte perfekt så låtsades man att det var det ändå.
Ulf Stureson låtsas aldrig.
Woven Hand låtsas aldrig.
Håkan Helltröm låtsas aldrig.

Vad har nu detta med Pelle Karlsson att göra? Tja, absolut ingenting mer än att även det slicka, perfekta ibland kan bli lyckat. Skivan "Han är min sång och min glädje" kallas för den mest vanliga LP-skivan. Hos den lokala skivhandlaren i Södertälje så får du den på CD för 20 kronor. Den sålde enorma mängder (minst 300.000 ex) & innehåller en del kristna eviga klassiker. Titelsången givetvis som är i samma klassikernivå som "Pärleporten" men också "Så stor är Jesu kärlek" och hans försvenskning utav Larry Normans "I Wish we´d all been ready" eller "My Way" mest känd med Frank Sinatra som på svenska heter "Jag håller hans hand"

Det är en självklarhet att du som vill veta något om kristna skivor lyssnar igenom den här skivan & förundras.

// Patric

Etiketter: